duminică, 3 aprilie 2022

Războiul de pe facebook

                                                                                     
Imaginea este preluata de pe un grup ortodox putinist de pe facebook

De la o zi la alta se inmultesc postarile de pe facebook care sunt favorabile Rusiei in conflictul cu Ucraina. In mare parte sunt conturi false a caror posesori pana de curand se luptau cu masurile antipandemie, impotriva restrictiilor , mastilor si  vaccinurilor anticovid, foarte probabil platiti de rusi (agenti rusi) cu scopul de zadarnicii lupta antipandemie din Romania. 

Ne sunt prezentate tot mai multe filmulete "documentare" care arata rusi distribuind alimente populatiei Ucrainei ocupate, femei care par fericite ca a venit vecinul rus sa le distribuie mancare , beneficiarii fiind de fapt civili rusi. Sunt filme de propaganda facute special pentru a fi distribuite credulilor pe facebook sau social-media ruseasca, in plus filme pretins documentare in limba romana care arata ca Ucraina nici nu trebuia sa existe pentru ca se compune din teritorii luate de la altii. Aici falsul este evident in cazul Romaniei cei care au ocupat Bucovina a fost armata  rusa la ordinul lui Stalin in 1940 si nu statul ucrainean care a apaut mai tarziu dupa ce sa destramat URSS. 

Cine sunt cei care fac o propaganda sustinuta pro rusa pe facebook ? 

Cei care se lupta pe facebook din greu impotriva Ucrainei sunt fie agenti rusi, fie nationalisti extremisti din Romania (ambele variante). Rusofilii posteza aproape exclusiv materiale de propaganda antiucraineana si pro rusa. In schimb pe  nationalistii romani îi putem vedea că posteza in plus si materiale laudative și  imagini cu Ceausescu (astia sunt fosti securisti sau activisti PCR ) dar exista si ceata nationalistilor cu simpatii legionare de pe unele saituri ortodoxe dar nu numai. Multi din acesti nationalisti sustin si partidul AUR pe langa fostul lider al PCR,  asta poate vedea oricine  pe conturile lor .

Este adevarat ca si in Ucraina exista grupari nationaliste extremiste care sunt impotriva romanilor, ungurilor dar si impotriva rusilor, ura față de alte etnii este caracteristica pricipala a naționalismului, insa sunt o minoritate.  Dar problema limitarii invatamantului in limba romana din Ucraina invocata de nationalistii romani este exagerata, legea respectiva  nu a fost indreptata impotriva romanilor ci impotriva rusilor. In Ucraina exista o comunitate importanta de etnici rusi care vorbesc in limba rusa, pentru acestia guvernul Ucrainei a dat o lege prin care obliga intrega populatie sa invete limba ucraineana concomitent a limitat scolile in limbile minoritatilor. Acesta fiind se pare un alt motiv care ia suparat pe rusi, legea respectiva lovind practic in toate nationalitatile minoritare inclusiv in unguri, polonezi, cehi etc. 

Propagandistii pro rusi de pe facebook  traiesc in minciuna si refuza realitatea, la fel ca si multi rusi din Rusia. Daca intri un pic pe fir constati ca sunt gasti intregi de putinisti, comentariile lor sunt de o prostie si ticalosie strigatoare la cer , ei cred tot ce spun rusii si resping adevarul dovedit de presa romaneasca si internationala  ,majoritatea din ei conspirationisti antirestrictii versati  obsinuiti sa respinga tot ce vine pe cale oficiala. Aceasta realitate a atrocitatilor comise de rusi e infioratoare, asa cum arata si un video publicat recent de Hotnews , dar nu numai (nerecomandat persoanelor sensibile) . 

https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25473726-video-cadavrele-cel-putin-20-barbati-civili-gasite-singura-strada-din-bucha.ht.


                                                                       


Un comentariu: