marți, 19 aprilie 2022

Europa Plus: Amnesty International amendată pentru ”obstrucționarea” referendumului anti-LGBT din Ungaria

 Șaisprezece organizații neguvernamentale, printre care filialele din Ungaria ale Amnesty International și Comitetului Helsinki, au primit amenzi din partea Comitetului Național Electoral pentru ”incitarea la vot nul” la referendumul privind educația sexuală a copiilor, care a avut loc în paralel cu scrutinul pentru alegerile parlamentare din 3 aprilie a.c, din Ungaria, transmite publicația Telex.

Potrivit sursei citate, în timpul campaniei electorale pentru referendumul denumit de presă ”anti-LGBT” organizațiile amintite au îndemnat alegătorii să introducă în urne buletinul de vot alb.

Cele mai mari amenzi le-a primit Amnesty International Ungaria și Háttér Society, un ONG care protejează drepturile persoanelor LGBT – câte 3 milioane de forinți (cca 24 000 de euro), restul organizațiilor fiind amendate cu câte  176.000 forinți (460 euro).

Săptămâna trecută Curtea Supremă a Ungariei a respins ca nefondate toate recursurile depuse de amintitele organizații. Potrivit argumentației justiției maghiare, incitarea la vot nul ”este un abuz întrucât afectează și obstrucționează dreptul constituțional la vot”.

La rândul lor, ONG-urile vizate au transmis că referendumul organizat de guvernul Orban a fost inutil și că ”nu protejează pe nimeni”, ba mai mult, reprezintă ”un risc în plus pentru comunitatea LGBT”, ale cărei drepturi sunt deja sever restricționate în Ungaria.

La referendumul din 3 aprilie alegătorii maghiari au fost invitați să răspundă la 4 întrebări:

  • Susțineți predarea orientării sexuale minorilor în instituțiile publice de învățământ fără acordul părinților?
  • Susțineți promovarea terapiei de schimbare a sexului pentru copiii minori?
  • Susțineți expunerea nerestricționată a copiilor minori la conținut media sexual explicit care le poate afecta dezvoltarea?
  • Susțineți afișarea conținutului media care schimbă sexul către minori?

Potrivit rezultatelor finale, alegătorii prezenți la vot au răspuns Nu la cele 4 întrebări, în proporții cuprinse între 92 și 95%.

www.rfi.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu