duminică, 24 decembrie 2023

Cum se sărbătorea Crăciunul în comunism

 


Cuvântul Crăciun era interzis în comunism în sensul că nu era permis menționarea lui în mijlocele de mass media, televiziune. Prima dată când sa vorbit la TVR despre Crăciun și sa dat chiar colinde de Crăiciun cu corul  Madrigal a fost în seara zilei de 24 decembrie 1989 după fuga lui Ceaușescu și capturarea lui la Târgoviște. În acel moment regimul comunist se clatină puternic și era aproape căzut și asta sa văzut chiar prin aceste colinzi creștine transmise la televiziunea publică . Atunci sa simțit prima dată libertatea de conștiință în plan spiritual și un prim rezultat al revoluției - creștinismul a redevenit o religie publică. Înainte de această dată serviciile religioase erau permise aproate exclusiv în interiorul lăcașurilor de cult cu excepția ajunului de Crăciun când era permis colindatul la casele credincioșilor.

(comuniștii români mai toleranți decât cei din Corea de nord   😊) 

Un video recent apărut încearcă să ne spună câte ceva despre Crăciunul din vremea comunismului deși omite să menționeze ce sărbatorim de fapt de Crăciun (acela nefiind Moș Crăciun). 

                                                        


Deși mai sunt unii care nici azi la 34 de ani de la redobândirea libertătii nu stiu ce se sărbătorește de fapt la Crăciun nașterea lui Hristos.

                                                      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu