joi, 28 decembrie 2023

Cine sunt nostalgicii care regretă comunismul și pe Ceaușescu

 


Sociologii încearcă pe baza sondajelor de opinie să realizeze profilul nostalgicilor dictatorului Nicolae Ceausescu și implicit al comunismului se presupune ca majoriatatea sunt persoane cu studii primare, din zona Olteniei sau Moldovei , fără loc de munca stabil, cu un venit modest. 

Doar că nu toți nostalgicii comunismului se încadrează în acest tipar , am întâlnit și persoane din județe din vestul țării și cei mai ciudați unii cu domiciul în străinătate  în Franța, Germania . Cu siguranță aceștia nu au iesit în stradă în 1989 să strige jos Ceauseșcu, erau atunci poate activiști în diverse structuri ale puterii sau erau simplii membrii de partid dar care și-au însușit temeinic ideologia PCR. Sau pur și simplu statul  le-a oferit ceva cu care ia prins în plasă  un apartament la bloc cu preț redus, în rate, se ofereau într-o vreme în anumite zone.  

 Dar indiferent cu ce te-a "mituit" statul comunist nu poți să nu vezi lucrurile în ansamblu. Nu ai dreptul să ignori privațiunile în  care regimul Ceaușescu a ținut un întreg popor zeci de ani, lipsa alimentelor de bază , teroarea Securitații care iți  supraveghea fiecare mișcare , restricțiile de a călătorii în  afara țării. Și cum poți să ignori crimele din decembrie 1989 când Ceaușescu a dat ordin să se traga în demonstranți. Să ignori aceste lucruri înseamnă că ești un om redus (la cerebel) și nu vezi lucrurile decât fragmentat bucățica ta care te intersează, în rest ignori tot . 

                                                   


     Ceia ce pare și mai ciudat este că printre nostalgicii care regretă  regimul Ceaușist  sunt și tineri care s-au născut după 1989 și care au devenit admiratori ai dictatorului pentru că așa le-a spus cineva, că pe vremea comunismului era mai bine. Pare ceva de "noaptea minții" deși  nu este ceva nou, pe vremea comunismului bătrânii care au prins guvernarea regalistă spuneau că atunci pe vremea regelui Mihai  era mai bine - dar o spuneau cu voce scazută să nu-i audă cineva de la Secu și să-i acuze de "propagandă ostila" . Prejudecata cu "în regimul trecut era mai bine", e veche. 

Cu siguranță regim politic perfect nu există, comunismul ca sistem economic nu era în totalitate gresit - datorită sistemului planificat de dezvoltare bazat pe proprietate exclusivă a statului a facilitat dezvoltarea rapidă a țării prin construcția de blocuri de locuințe la un preț rezonabil, combinate, alte obiective industriale importante. Acestea au fost pâna la urma lucruri bune, partea politică a sistemului a fost greșit și anume un sistem de supraveghere polițienesc care iți interzicea drepturi elementare precum dreptul la opinie (contrară celei oficiale) , dreptul la conștiinta inclusiv religioasă. Statul comunist depunea eforturi să scoată religia din conștiinta oamenilor să-i faca dacă se poate pe toți atei . Ceea ce nu știau mulți, este că extrem de greu se aproba construcția unui lăcăs de cult (biserică) , numarul de locuri la institutele teologice era limitat de către guvern. Obiectivul declarat al partidului  trâmbițat în toată presa comunistă era  să realizeze omul nou, comunist, ateu , devotat partidului, mulți oameni nu ar fi acceptat așa ceva, alții dimpotrivă au acceptat și acum plâng după comunism. 

Dezvoltare & Dictatură cele două laturi ale comunismului

Vedem ce se întampla în China care a realizat un boom economic o dezvoltare economică fulminantă depășind multe țări dezvoltate din Europa și nu numai. Pe de altă parte  regimul comunist a rămas unul dictatorial cu un președinte autoritar  autoproclamat  in funcție "pe termen nelimitat" , o țară cu camere de supraveghere peste tot care urmăresc mișcarea fiecarei persoane.


                                                        

                                  


              


 Bisericile din China sunt urmărite, restricționate, periodic demolate creștinismul find considerat un dușman al regimului este în permanență supravegheat și persecutat, creștinii activi sunt închiși. 

  Să nu mai vorbim de Coreea de Nord , un stat pe care Ceaușescu a dorit să-l ia ca model care a devenit în timp iadul pe Pământ, mai rău decât in Germania nazistă. În fiecare an mor zeci sau sute de persoane în lagarele de reeducare sau executate pentru ca au supărat autoritatea statului, cineva din familie a spus ceva "nepotrivit" la adresa guvernanților  sau a fost prins că deține o biblie.

Gorbaciov a văzut neajunsurile comunismului și a dorit să îl reformeze , Ceaușescu s-a opus . În final imposibilul sa produs, comunismul a căzut cu totul în URSS , nici Iliescu nu a reușit să facă un socialism cu față umană cum spera în 1989 și ne-am trezit în capitalism, unul feroce, care a creat o degringolada în economie, falimente,  salarii și pensii mici pentru foarte mulți . 

Apoi când politicienii PSD, PNL s-au instalat la putere  au început să-și împartă privilegii, salarii uriașe , pensii speciale. 

Era mai bine în vremea comunismului Ceaușist  ? Cu siguranță nu, chiar și pentru cei mai săraci dintre săraci comunismul nu poate fi mai bun decât democrația , pentru că nimic nu poate fi mai prețios decat libertatea.

 Să-ți  împuna statul ce să gândești, să crezi, să vorbești nu este viața este sclavie și o astfel de viața nu are sens. 

De aceea cei care susțin un astfel de regim, de sistem politic sunt oameni cu grave probleme de judecată,  caracter  sunt oameni fără nici un Dumnezeu .

 Cel puțin ciudat este că nostalgicii comunismul îi comdamnă cu mânie proletară pe cei care l-au judecat și condamnat pe Ceaușescu ca și cum dacă nu s-ar fi întîmplat așa comunismul si dictatorul ar fi dăinuit veșnic  . Puțin probabil ca comunismul să mai fi dăinuit mult timp în România din moment ce a dispărut în toate țările din Europa , Dumnezeu a vrut să fie așa , orice ar spune filo comunștii  libertatea plutea în aer în decembrie 1989.

Am scăpat de comunism și am dat de Uniunea Europeană, ar putea aceștia  lua locul comunismului ca autoritate dictatorială ? Orice este posibil.


.


     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu