joi, 21 decembrie 2023

Românii, tot mai nostalgici după comunism/ Creștere de 20% în 7 ani.

 


Crește numărul românilor nostalgici după comunism. Aproape jumătate consideră că regimul comunist a fost un lucru bun arată datele INSCOP. 

 

Puțin peste 46% dintre respondenți cred că se trăia mai bine înainte de 1989 arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat de INSCOP . Mai exact  48,1% dintre respondenți consideră că regimul comunist a fost un lucru bun pentru țară.
 Potrivit analizei socio-demografice, cei care cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situația din prezent  sunt persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural și din regiunile sudice sau estice, cei cu un venit mai redus.

Daca in anul 1989 romanii intr-un procent semnificativ erau scarbiti de comunism intr-atat incat unii erau in stare sa-si riste viata participand la demonstratii impotriva lui  Ceausescu  se pare ca pe multi nu-i mai ajuta memoria si il regreta acum pe Ceausescu si regimul sau. . In 1990 ziarele erau pline de caricaturi cu Ceausescu in iad , astazi multi nostalgici l-ar vrea in paradis pe comunistul ateu, simt a  simpatie vadita pentru el.                                          


 

     Acesti nostalgici inainte de 1989 majoritatea erau probabil membrii PCR.  Romania detinea un trist record era tara cu cel mai mare numar de membrii ai Partidului Comunist  raportat la populatie din Europa. Avand in vedere faptul ca in timpul regimului comunist  propaganda care avea rolul de  a indoctrina populatia  prin emisiunile de la televizor iti "turna in creier" non-stop propaganda comunista, multi s-au lasat spalati pe creier in acest mod iar  acum dupa 34 de ani au prins glas exprimandu-si public regretele lor la adresa dictatorului iubit si al sistemului comunist. 

Probabil unii dintre acestia nu au iesit niciodata din Romania inainte de 1989 si poate nici dupa, din acest motiv  nu au putut face o comparatie dintre viata din Romania si cea din alte tari din Europa, inclusiv socialiste. In ce ma priveste eu o singura data am reusit sa ies inainte de 1989 si am fost socat de diferenta colosala intre modul de trai mizerabil din Romania si cel din Ungaria care era atunci  comparabil cu cel din occident. La iesirea din Romania la granita autocarul ONT era inconjurat de zeci de militari inarmati , in vama ungara in schimb te intampina o atmosfera relaxata  doar  1-2 politisti si cativa vamesi care au facut un control formal. Paream ca am iesit din iad si am intrat in rai , o ambianta calma, placuta  era atunci in Ungaria, la Budapesta, magazile erau pline ca si astazi cu de toate, afise peste tot cu excursii in Austria, Franta, Anglia ceea ce romanii nu puteau nici visa. La intoarcerea in Romania ambianta era cenusie, trista apasatoare, miltarii inarmati cu pistoale mitraliera ne asteptau la vama aveam sentimentul sinistru ca ne-am intors intr-o inchisoare. Revolutia din 1989 a exprimat ce simteau de fapt  majoritatea romanilor, frustrare, ura, cu exceptia comunistilor, spalatilor pe creier. 

  Fara discutie dupa Revolutie, pentru ca sa mers in final pe schimbarea de regim politic a urmat un dezastru, devalorizarea monedei nationale, falimentul intreprinderilor , vina a fost a politicienilor care au fost la putere pe care i-au preocupat doar  propriul interes si inbogatire .

 Sistemul comunist avea in sine si cateva avantaje , prin sistemul centralizat de dezvotare care a dus la constructia de fabrici, blocuri de locuinte , obiective industriale. Dar noii politicieni nu au pastrat din vechiul sistem nimic folositor, cu exceptia asigurarilor  sociale, de sanatate de stat, care in alte tari nu existau decat in regim privat.

Pe de alte parte afirmatiile nostalgicilor ca pe vremea lui Ceausescu  aveai de toate sunt minciuni, stateam la coada pentru aproape orice, mezeluri, carne, lactate ( pentru o sticla de lapte trebuia sa stai la coada de  la 6 dimineata) nu se gaseau multe produse care se gasesc in prezent (ciocolata,  banane, portoclale, coca cola, hartie igienica).

Dar cel mai important castig a fost libertatea de exprimare, de calatorie , libertatea de constiinta .

  Cei plecati in strainatate dupa 1989 , doua, trei milioane de romani toti au plecat pentru un castig mai bun in tari capitaliste si niciunul in tari comuniste. Si atunci de ce pretind unii ca era mai bine in comunism  pe vremea dictaturii Ceausiste ? 

Le-asi recomanda sa mearga in Coreea de Nord sa-si aduca aminte ce inseamna comunismul cu adevarat, daca si-au pierdut memoria si nu-si mai aduc aminte ce a fost inainte de 1989. Poate cateva imagini i-ar ajuta.

                                                     


    Timisoara decembrie 1989 cand in grup de oameni se aduna pe treptele catedralei si striga "Noi suntem poporul" trupele de Securitate, Militie si Armata  la ordinul lui Ceausescu deschid focul si ucid sau ranesc mai multi oameni. Dupa asta plang nostalgicii comunismului si dictatorului mult  iubit ?

                                                                




                      .

                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu