luni, 19 decembrie 2022

Războiul dintre Putin și Zelenski


Razboiul din Ucraina putea fi evitat daca presedintele actor V. Zelenski accepta sa negocieze cu V. Putin un acord de pace prin care sa acorde autonomie largita regiunilor din estul tarii cu populatie rusa si anumite drepturi populatiei rusofone de pe teritoriul Ucrainei precum dreptul la educatie in limba materna. Presedintele Zelenski insa a refuzat categoric fiind convins ca nu exista nici un pericol ca Rusia sa declanseze un razboi impotriva Ucrainei. 

A doua dovada de trufie nelegitima a lui Zelenski a fost atunci cand desi Ucraina avea o cincime din teritoriu ocupat a pretis ca singura conditie de inchiere al unui acord de pace este retragerea armatei ruse de pe intreg teritoriul Ucrainei inclusiv Crimeea si teritoriile pierdute in 2014 .

 Dar presedintele Putin nu e genul de om care sa  accepte infrangerea. Greu de crezut ca rusii vor accepta un astfel de esec rusinos , ei vor dori sa cucereasca cel putin o parte din acualul teritoriu al Ucrainei daca nu toata Ucraina. 

Desi tarile NATO inclusiv SUA  au pretins ca Ucraina poate si trebuie sa castige acest conflict cu Rusia , putin probabil sa se intample asa ceva. Rusia este tara cea mai mare din lume, care nu a pierdut niciodata in confictele cu marile puteri , la invins pe Napoleon si armata sa imperiala dar si Germania nazista pe care a facuto praf  , bineinteles avand ca aliati  SUA , Anglia  si nu numai.  In prezent Rusia are  o armata destul de  numeroasa si dotata inclusiv cu un arsenal nuclear superior numeric celui al NATO plus rachete supersonice, pe care nu ar fi exclus sa le foloseasca daca nu au alta varianta. In acest caz  Ucraina ne-ar putea atrage in al treilea razboi mondial  daca NATO ar avea nesabuinta sa intervina direct in conflict.

Ultima "nebunie" a guvernului ucrainean a fost atacarea mai multor obiective de pe teritoriul Rusiei precum podul care o  leaga  de Crimeea si depozite de armament, aeroporturi militare. Aceste atacuri a dus cum era de asteptat la declansarea maniei dictatorului Putin care a ordonat  bombardamente intense pe tot teritoriul Ucrainei si distrugerea infrastructurii energetice a tarii . Zelenski doar "a turnat gaz pe foc" escaladand conflictul.

 In aceste conditii viitorul nu pare deloc optimist nici pentru Ucraina care apara ce ? niste teritorii rupte de la tarile vecine obtinute in dar de la URSS pe vremea lui Stalin, dar nici pentru tarile Europei in care sa declansat o criza economica care nu este straina de razboiul din Ucraina . 

In pricipiu este normal ca UE si NATO sa sustina Ucraina impotriva Rusiei, dar nu pana la audistrugere si Doamne fereste riscand  un al treilea razboi mondial .




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu