joi, 24 martie 2022

Votanții AUR sunt filoruși ?

 

                                                                                  

"Nato, nu te baza pe noi” – imagine de la un protest AUR, București, 27 februarie 2022, la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina

"Marea majoritate a românilor (75.2%) consideră că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina și doar 4.6% consideră că vinovată este Ucraina. 7.9% cred că vinovate sunt țările occidentale, iar 10.6% nu pot aprecia. 1.7% nu răspund. Votanții PNL (90%), USR (87%) și PSD (86%) cred acest lucru în proporții semnificativ mai mari decât votanții AUR (67%)”, potrivit Remus Ștefuleac, director al INSCOP.

Observăm că ponderea alegătorilor AUR care cred în vinovăția Rusiei în acest conflict este cu aproximativ 20% mai mică decât ponderea votanților celorlalte partide menționate. Se poate deduce astfel că din zona AUR vin cele mai multe semne de simpatii filoruse și idei propagandistice filoruseElectoratul AUR deține cel mai puternic nucleu de admiratori ai lui Putin.

Pe de altă parte, este relevant că două treimi din votanții AUR cred totuși că vinovată pentru acest război este Rusia.

Despre cei 7.9% care consideră că țările occidentale sunt vinovate pentru războiul din Ucraina, vom emite ipoteza că nu toți cei încadrați în această categorie sunt filoruși sau antioccidentali. Afirmăm aceasta pentru că deși Rusia este principalul vinovat, Occidentul are de asemenea partea sa de vină deoarece nu a luat măsurile necesare pentru a stopa o eventuală agresiune rusească.

În ce privește grupele de vârstă, cel mai mare procent de acuzatori ai Rusiei aparține grupei de vârstă 60+ ani: 83% dintre persoanele de vârstă 60+ ani consideră că Rusia este vinovată pentru război, iar cel mai mic procent îl are grupa de vârstă 30-44 ani, unde 66% împărtășesc aceeași părere. Fenomenul se explică inclusiv prin faptul că tinerii nu cunosc atrocitățile unui regim autoritar, ceea ce îi face să subestimeze pericolul rusesc. Pe de altă parte, grupa de vârstă 18-29 de ani crede în proporție de 78% în vinovăția Rusiei – procent destul de apropiat de cel al grupei de vârstă 60+ – ceea ce înseamnă că generațiile mai noi dau dovadă totuși de luciditate în ce privește problemele geopolitice, luciditate stimulată și de criza din Ucraina.

Deși cifrele variază în funcție de electorat, sex, grupă de vârstă, ocupație, tip de localitate, regiune, venit și sectorul de muncă, cel puțin peste 60% din membrii fiecăreia dintre aceste grupe știe că Rusia este vinovatul pentru conflictul din Ucraina, potrivit sondajului. România rămâne o țară anti-rusă, în sens geopolitic, nu xenofob.


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu