sâmbătă, 19 februarie 2022

Saiturile de pe lista neagră -Fake-news

                                                                               


S-a scris mult în ultima vreme despre fake news, manipulare, dezinformare, propagandă. S-a explicat și de nu e tocmai ok să existe astfel de liste negre și de ce singurele arme potrivite împotriva dezinformării sunt un conținut de calitate și educarea publicului.

Și, cum educarea publicului șchioapătă dacă nu sunt prezentate toate părțile implicate, am stat de vorbă cu oamenii din spatele unora dintre site-urile etichetate ca mincinoase și manipulatoare.

Redactor-șef cunoaștelumea.ro: „E ceva în neregulă cu varianta oficială a istoriei" 

Administratorul site-ului cunoastelumea.ro, Daniel Roxin, e un fel de vedetă pentru adepții teoriei că ne tragem, de fapt, în primul rând din daci. A făcut filme documentare despre daci, are vreo trei site-uri și o asociație care au cuvintele „dac" sau „daci" în denumire și face emisiuni pe tema asta. Dincolo de obsesia pentru daci, publicația asta s-a mai remarcat și prin interesul crescut pentru Teoriile conspiratiei.

Când a fost lansat site-ul cunoastelumea.ro și ce v-ați propus prin lansarea lui?
În luna aprilie se împlinesc doi ani de la lansare. Site-ul a avut succes de la început, în sensul că am avut din prima lună o medie zilnică de 15 000 de vizitatori pentru ca astăzi să ajungem la o medie de aproximativ 25 000 de cititori pe zi. Aș spune că principalul obiectiv este cel de a oferi o alternativă informativă la presa centrală, aproape în totalitate subordonată unor interese politice sau economice. 
 
Ce uita Roxin sa mentioneze adeptilor sai "daci" este ca Dacii erau păgâni ei avand un zeu a lor Zamolxis , cu asa ceva chiar nu ar avea  rost sa ne mândrim, dimpotriva ! 

Administrator naționaliști.ro: „Eu scriu din patriotism"


Dacă arunci o privire pe naționaliști.ro, te prinzi imediat de ce a ajuns pe lista site-urilor considerate dubioase. Autointitulat „un portal incorect politic", nici că ar putea avea mai multă dreptate: atacă virulent și jignește fără reținere. De exemplu, soții Iohannis sunt niște „gherțoi lacomi" și PSD-iștii sunt niște „porci obosiți". Ce să zic, măcar e echidistant în insulte.

Iar când cauți pe internet numele administratorului site-ului, Marius Trancă, afli că acesta a fost cercetat în vreo șase dosare penale pentru că, în adolescență, îi plăcea să-și petreacă timpul liber desenând svastici pe pereții liceelor și pe crucile din cimitir.

Dar nu ar trebui să mă las influențată de ce citesc, îmi spune tânărul buzoian în interviul de mai jos. De exemplu, îmi explică el, semnează cu pseudonimul unui fost membru în SS-ul lui Hitler pentru că i-a plăcut numele, nu pentru că ar avea vreo înclinație spre nazism.

Ai stat în închisoare pentru unele din faptele de mai sus. Cât ai fost închis?
Cinci luni și 20 de zile pe bună purtare, din opt luni de condamnare. Evola și Max Wunsche sunt două dintre pseudeonimele tale, din ce am văzut pe site-ul tău. E vorba de Julius Evola, filosoful italian cunoscut pentru violența ideilor sale fasciste și rasiste, și de acel Wunsche care a fost membru al SS? Se numără ei printre idolii tăi?
Pur și simplu mi-au plăcut numele. 

De ce oare nationalistii trebuie sa fie aproape de fiecare data si simptatzanti ai fascismului ?  O simpla concidenta ? putin probabil.


 

Redactor-șef Activenews.ro: „Ni se fură articolele ca-n codru"

VICE: Ești redactor-șef la ActiveNews.ro, site care apare pe lista neagră a publicațiilor acuzate de fake news. De ce crezi că a ajuns aici?
Mihai Șomănescu: Aceste liste sunt făcute pe criterii ideologice şi partizane, nu jurnalistice sau deontologice. 

Printre cei care publică la voi pe site se numără și Iulian Capsali, un cunoscut oponent al drepturilor homosexualilor. Are activenews.ro o politică anti-gay asumată?
ActiveNews susține că homosexualii se bucură deja de toate drepturile pe care le poate oferi statul român și societatea românească. Are vice.com o poziție anti-creștină asumată?

Saitul Activenews are intradevar o pozitie conservatoare dar pe toata durata pandemiei  a sustinut frenetic Teoreriile Conspiratiei publicand in prostie  articole preluate din saituri conspirationiste  cu o reputatie proasta din SUA, articiole care nu puteau fi verificate. In plus este arhicunoscuta atitudinea pro legionara a saitului. 😈    Mihai Soimanescu se pare ca a mai deschis o publicatie fix ca Active news ca orientare si simpatii  cu numele R3media. 
   

Textul de mai sus contine fragmente din articolul publicat de saitul "Vice" sub titlul  "Am vorbit cu oamenii din spatele unor site-uri din România acuzate că răspândesc știri false"  . Cei de la saitul progresist ( pro LGBT, pro globalism) "VICE" îi "interogheaza " pe cei din tabara opusa pusi de guvern pe lista neagra. (Comentariile cu rosu imi apartin.)


Se pare ca la noi majoritatea saiturilor "de informatii  " de pe internet apartin uneia din cele doua extreme nationalist-neoleginar sau progresist (globalist, pro LGBT). sau cum ar zice Mihai Eminescu (in Scrisoarea a III-a).  
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni.

 Dar sa nu fim prea pesimisti in Romania exista si publicatii si saituri pe internet care nu apartin acestor doua extreme, da exista saituri conservatoare sau crestin- conservatoare neinfestate cu virusul neolegionar . Deasemenea exista partide conservatoare sau conservatoare-crestine curate , fara nici un element de neolegionarism in ele, e drept nici una din acestea nu au intrat in Parlament fiind partide noi si mai putin cunoscute  .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu