vineri, 3 februarie 2023

Senatul aprobă includerea avortului în Constituția Franței

 


Senatorii francezi au votat în cele din urmă miercuri, 1 februarie, în favoarea unui proiect de lege constituțional care garantează „libertatea femeilor de a întrerupe sarcina”.

La o săptămână după o a doua respingere a textului în Comisia de Lege, senatorii au votat pe 1 februarie pentru includerea în Constituție a unui articol care protejează dreptul la avort. Aceasta ar fi astfel adăugată la articolul 34 din textul fondator al celei de-a cincea republici franceze. Dar pașii sunt încă lungi pentru a ajunge acolo.

Senatorii au validat de fapt cu 166 de voturi pentru si 152 împotriva, o propunere de lege constituțională care să garanteze „libertatea femeii de a pune capăt sarcinii”. Adunarea Națională a validat în noiembrie 2022 includerea în Constituție a legii avortului cunoscută sub numele de legea Simone Veil. 

Deputații europeni trebuie acum să examineze și să-și exprime opiniile cu privire la acest text. Dacă Adunarea Națională aprobă textul în aceiași termeni acesta poate fi depus prin referendum. 

Intr-un sondaj efectuat anul trecut 78% dintre francezi cred că dreptul la avort ar trebui să fie necondiționat.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu