vineri, 3 iunie 2022

Patriarhul Kirill al Moscovei scapă de sancțiunile UE, după ce Ungaria s-a opus măsurii, invocând „libertatea religioasă”

 



Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, va fi ocolit de ultimul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei. Ungaria s-a împotrivit sancționării lui Kirill, invocând „libertatea religioasă”.

Informația a fost confirmată și de Péter Szijjártó, ministrul de Externe ungar, care a scris într-o postare pe Facebook că „am reușit să-l scoatem pe Patriarhul Kirill de pe lista sancțiunilor”. „Era o problemă de principiu pentru noi, pentru că, la fel ca interesul național, insistam asupra libertății religioase”, a mai spus politicianul.

UE a aprobat, joi, al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care include un embargo petrolier cu anumite scutiri, relatează Agerpres, care citează surse diplomatice citate de AFP şi dpa. Din noua listă de sancțiuni a fost exclus Patriarhul Kirill, după ce Budapesta s-a opus măsurii.

Bruxelles-ul îl acuză pe patriarhul Kirill că sprijină invadarea Ucrainei și că face propagandă regimului lui Vladimir Putin.

Într-o predică de la începutul lunii mai, patriarhul Kirill a declarat că „Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni”. „Nu vrem să mergem la război. Rusia e o țară mare și puternică. Și-a apărat doar granițele”, a adăugat patriarhul.

Ungaria a transmis, în mod repetat, că este împotriva listei negre a UE, numind-o „o problemă de libertate religioasă”.

Ungaria cam "sare calul " cu sustinerea ei pentru oamenii Kremlinului. 

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu