duminică, 16 aprilie 2023

Mesajul Evangheliei e universal. De ce ar fi important să sărbătorim și Învierea lui Hristos în același timp cu restul lumii creștine



Dacă BOR din anii 90 se situa în avangarda dialogului ecumenic european, o parte din ea este astăzi infectată de rătăcirea filetistă, adică de un naționalism religios care demonizează Occidentul (redus ”convenabil” la excesele progresismului radical) și alterează Ortodoxia printr-un mesianism de operetă ideologică neo-legionară. 

                                                               


 
Focarele ortodoxiei românești Focarele ”pastorale” de acest tip răspândesc printre credincioșii ortodocși ura față de catolici și protestanți, neagă avantajele UE și NATO pentru România, alimentează teorii ale conspirației ”globaliste”, predică un ruralism neo-feudal autarhic, minimalizează tragedia din Ucraina și îl validează pe Kirill Gundiaev – goarna lui Putin – în vreme ce-l declară ”eretic” pe Patriarhul ecumenic Bartolomeu. 

Firește că democrația nu poate interzice asemenea discursuri, deși există legi care condamnă propaganda extremistă de orice fel. Avem însă datoria civică de a semnala pericolul reprezentat de respectiva ”falangă neaoșistă”: ea decredibilizează România ca aliat NATO și membru UE și pregătește terenul unor abordări politice totalitare. La fel de important e să nu trecem cu vederea inacțiunea sau politicile publice mediocre ale partidelor ”mainstream”, doar pentru a evita lățirea extremismului. Ambele fenomene trebuie corectate prin critică argumentată și educație, adică prin dezbatere transparentă și formularea unor alternative realiste.
Din acest ultim punct de vedere, concretizarea propunerii de a sărbători nu doar Nașterea, ci și Învierea lui Hristos în același timp cu restul lumii creștine ar putea reconfirma europenitatea Ortodoxiei noastre de matrice latină, amintindu-ne tuturor că milioanele de români din diaspora nu s-au mutat în Federația Rusă. 
Autor: Teodor Baconschi - https://www.libertatea.ro/opinii/impotriva-ratacirii-nationalist-religioase-de-ce-ar-fi-important-sa-sarbatorim-nu-doar-nasterea-ci-si-invierea-lui-hristos-in-acelasi-timp-cu-restul-lumii-crestine-4514349?fbclid=IwAR3nWpOQV-F498f-DrNIQiQ_-1pzpOxj-XqVqAOcbDLgFQd11BS_h_ujEHI...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu