joi, 4 ianuarie 2024

De la dictatura comunistă la societatea capitalistă "superdezvoltata"

 


Trecerea de la comunism la capitalism din perspectiva celor care au trait acele vremuri nu a fost una usoara . In perioada cat comunistii au fost la putere totul  fiind in proprietatea statului industria sa dezvoltat rapid  sau construit masiv blocuri de locuinte  s-au construit deasemeni spitale, scoli ,universitati , camine studentesti etc.

 Intre anii 1970 -1980 tara a trecut chiar printr-o perioada de relativa prosperitate economica. Insa dupa 1980 cand Ceausescu si-a propus ca Romania sa plateasca in timp record  toata datoria externa sa exportat masiv tot ce putea exporta, ajungandu-se la o peunerie de produse alimentare in toata tara , cozi la magazine pentru orice. 

Concomitent pe plan politic se facea o indoctrinare masiva, cultul personalitatii dictatorul atinsese culmi inimaginabile, pentru o tara europeana.

                                                  


 Simultan drepturile omului la opinie, constiinta, religie  erau drastic ingradite, cine intraznea sa critice regimul putea fi arestat , condamnat la inchisoare sau chiar lichidat.

 Intre timp la scoala  se  invata ca capitalismul e putregai  , ca este in descompunere,  in prag de faliment,  in reaitate nu era chiar asa . Societatea capitalista occidentala s-a dezvoltat datorita principiilor de piata concurentiala, fiind intr-o perpetua competitie , bineinteles aici a contat si disciplina in munca si seriozitatea . Astfel a crescut PIB -ul pe locuitor  salariile si nivelul de trai.

                                              


 Insa chiar si in occident exista o latura sociala care implica drepturi pentru salariati  la greva, ajutor de somaj, locuinte sociale, concediu de odihna, asiguri de sanatate

Exista o diferente de la tara la tara in privinta implicarii statului in a sprijini populatia , pentru ca peste tot oameni se imbolnavesc, pot avea accidente , probleme de tot felul si statul trebuie sa intervina prin programe sociale. Astfel statele din nordul Europei care au avut guverne social-democrate, au creat programe sociale mai  consistente. Finlanda , Suedia  si Norvegia sunt renumite pentru programele sociale. 

În 2008, puteau fi văzute în Helsinki, capitala Finlandei, cartiere de corturi și cocioabe ridicate printre copacii din parcurile orașului. Existau prea puține adăposturi pentru oamenii fără locuințe, fenomen care era trecut cu vederea de autorități.

Fără o adresă stabilă, un homelles nu își poată găsi un loc de muncă nici dacă și-ar dori acest lucru, iar fără un venit constant, nu își poate cumpăra sau închiria o locuință.


Însă, după introducerea programului ”Housing First”, noua politică a guvernului finlandez pentru oamenii fără locuințe a condus la o reducere drastică a numărului acestora.

Locuințe pentru toți . Autoritățile de la Helsinki și-au propus ca țintă a programului ca niciun cetățean să nu mai locuiască pe străzi și fiecare să aibă o casă.

În consecință, Finlanda este, în momentul de față, singura țară din Europa în care fenomenul homeless înregistrează un declin accentuat.

Casele pentru oamenii în nevoie sunt acordate prin intermediul organizațiilor ne-guvernamentale . În general, oamenilor le sunt oferite apartamente cu o cameră sau două.

În plus, fostele adăposturi publice pentru oamenii fără adăpost au fost transformate în apartamente, pentru a putea oferi o locuință pe termen lung. 

Pe de alta parte exista tari unde asistenta sociala este mai putin prezenta, aici intra tari super dezvoltate ca SUA unde salariile sunt intradevar mari, dar daca te imbolnavesti si nu ai asigurare medicala corespunzatoare (din partea firmei unde lucrezi) esti obligat sa platesti sume uriase pentru serviciile medicale . 

Tot pe continetul american dar si in Europa, Asia exista in orase zeci de mii de oameni care dorm pe strada pentru ca si-au pierdut locuinta pentru  ca si-au pierdut locul de munca si banca a confiscat apartamentul pe care il platea in rate, etc.

                                                               


 

Motivele pentru ca oameni dorm pe strada in tari din occident dar nu numai sunt multiple, somajul, consumul de droguri, oameni bolnavi , fara familii, emigranti.  Cel mai important motiv este insa nepasarea sistemului politic din tarile respective de situatia oamenilor aflati in dificultati .

Si asa aflam ca nici capitalismul nu este societatea ideala,   societatea perfecta mult clamata de fapt nu exista . Exista doar tari unde bunul simt, omenia politicienilor la putere face ca statul sa se ingrijeasca de toti cetatenii sai chiar si in sistemul capitalist (mai putin salbatic). 

Romania din pacate nu se afla printre acestea, la noi majoritatea polticienilor fiind preocupati in principal de propria prosperiate. 

                                         


..


 

                   

                                                 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu