marți, 30 mai 2023

De ce Ion Antonescu nu este erou naţional

 



Recent s-au împlinit 80 de ani de la începutul dictaturii antonesciene, prilej de a face o evaluare obiectivă a rolului pe care l-a jucat mareşalul Ion Antonescu în istoria contemporană a României. O istorie ce încă ne doare şi continuă să aibă consecinţe pentru români mult timp de acum înainte.

Fiecare om este suma deciziilor şi alegerilor pe care le face în viaţă. Însă destinul colectiv al unui popor este în mare parte trasat de deciziile pe care conducătorii le iau în numele său. Iar conducătorul care a luat unele dintre cele mai importante decizii în numele românilor în cel de-al Doilea Război Mondial a fost Ion Antonescu, cel care a condus România timp de patru ani, din 4 septembrie 1940 până la 23 august 1944.

La câteva zile după a doua pierdere teritorială suferită de România în vara anului 1940 – Transilvania de Nord, la 30 august – generalul Ion Antonescu îl determina pe Regele Carol al II-lea să cedeze tronul României fiului său, Mihai, pe care îl forţa să-l numească prim-ministru, la data de 4 septembrie 1940. Antonescu s-a autoproclamat „Conducător al Statului”, funcţie creată pe loc şi aproximativ echivalentă celei de Führer pe care Adolf Hitler şi-o arogase în Germania cu şapte ani mai devreme. Dacă Hitler dobândise controlul absolut al Germaniei cumulând puterile funcţiei de cancelar cu ale celei de preşedinte, Antonescu se mărginise la a reduce Casa Regală la un rol formal, pentru a concentra aproape toată puterea de stat în mâinile sale.

Sub conducerea lui Antonescu şi sub presiunea Germaniei, România ceda încă un teritoriu în septembrie 1940 – Cadrilaterul, format din judeţele Durostor şi Caliacra – către Bulgaria. Ceea ce nu l-a împiedicat în acea lună se se autoavanseze în grad la general de corp de armată; în februarie 1941 s-a autopromovat general de armată. Însă Ion Antonescu rămâne în istorie drept cel care a decis intrarea Armatei Române în al Doilea Război Mondial în iunie 1941 de partea Germaniei şi Italiei, pe baza promisiunilor lui Adolf Hitler că României îi vor fi retrocedate Basarabia şi Transilvania de Nord.

Recâştigarea Basarabiei pe cale militară a fost rapidă şi relativ uşoară, prilej cu care s-a avansat singur în funcţia de mareşal. Dacă Antonescu ar fi avut inspiraţia să oprească trupele româneşti pe linia Nistrului şi să se limiteze la a recupera teritoriile cedate în iunie 1940, probabil că soarta României ar fi fost diferită. Numai că Hitler l-a convins pe Antonescu să trimită Armata Română într-o aventură pentru care nu era pregătită – în interiorul Uniunii Sovietice – şi să poarte un război care nu era al său. Chiar şi după sfârşitul dezastruos al acestei aventuri şi pierderea obiectivului legitim (Basarabia şi nordul Bucovinei) pentru care România a intrat în război,   Antonescu continua să-i fie loial lui Hitler.

Justificarea lui Ion Antonescu pentru rămânerea Armatei Române de partea Germaniei într-un război pe care era tot mai clar că Hitler îl pierde era necesitatea obţinerii de la Aliaţi a unei garanţii că Basarabia va fi returnată României. Fără îndoială, păstrarea Basarabiei era un obiectiv nobil, însă mareşalului i-a servit ca pretext la îndemână pentru a continua până în pânzele albe să lupte alături de Hitler, faţă de care Antonescu şi-a dat cuvântul. Însă cuvântul şi onoarea unui militar valorează mai mult decât viitorul naţiunii sale?


Şi mai era oare realist în august 1944, după ce Basarabia fusese reocupată de sovietici, să ne fie returnată printr-o înţelegere-minune cu Aliaţii occidentali care îi lăsaseră mână liberă lui Stalin pe întreg frontul răsăritean? Operaţiunea Iaşi-Chişinău lansată de Armata Roşie pe 20 august 1944 deja se soldase cu ocuparea celor două municipii româneşti, iar sovieticii avansau către Bucureşti şi rafinăriile de la Ploieşti. Cu toate acestea, Antonescu refuza cu orice chip ieşirea României din război, contactele sale cu Aliaţii în acel moment fiind simple tatonări.

Antonescu întruchipează motivul pentru care politicienii trebuie să conducă naţiuni, nu militarii. Mareşalul nu era lipsit de calităţi, însă dacă avea fler de politician intuia jocul lui Hitler şi înţelegea că un paranoic nu e de încredere.

Adolf Hitler trădase România din momentul în care s-a înţeles cu Stalin ca URSS să ocupe şi să anexeze Basarabia, prin prevederile secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939. Ba chiar un an mai târziu, în iunie 1940, când Uniunea Sovietică şi-a revendicat trofeul invadând Basarabia, Hitler i-a oferit cu dărnicie lui Stalin un cadou din teritoriul românesc: nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa, care nu făcuseră obiectul Pactului Ribbentrop-Molotov.

Ion Antonescu întruchipează motivul pentru care politicienii trebuie să conducă naţiuni, şi nu militarii. Mareşalul nu era lipsit de calităţi, însă dacă ar fi avut fler de politician, intuia din timp jocul necinstit al lui Hitler şi înţelegea repede că un paranoic nu oferă încredere într-un parteneriat. Un politician abil ar fi ştiut când şi cum să trădeze în avantajul său.

La întrebarea de ce un mareşal s-a coborât să ia ordine de la un caporal nu răspunde niciunul dintre susţinătorii de astăzi ai lui Ion Antonescu. Cu toate că, spre deosebire de Führer, avea studii militare solide – a fost şef de promoţie al şcolilor militare de la Craiova şi Bucureşti şi a urmat un stagiu de perfecţionare la Saint-Cyr (Franţa) – Antonescu a girat dezastrul de la Stalingrad, unde peste 100.000 de soldaţi români au fost măcelăriţi de sovietici din vara lui 1942 până în februarie 1943. Stalingrad era un oraş de o importanţă strategică neglijabilă în drum spre câmpurile petrolifere din sudul Rusiei, însă Hitler făcuse o obsesie patologică din ocuparea sa, deoarece purta numele „omologului” său sovietic, care s-a îndârjit la rândul lui să apere oraşul. Numai că Stalin avea resurse umane numeroase şi era aprovizionat cu tehnică militară şi logistică de americani prin Golful Persic – Iran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu