Atât într-o carte, cât și în videoclipuri, jurnalistul grec Alikakos a înregistrat mărturii în care preoții înșiși recunosc că au aprins flăcăra (lumina sfântă) în Biserica Sf. Mormânt din Ierusalim.
Patriarhul Ierusalimului la acuzat că pătează autoritatea preoților săi motiv pentru ca ia intentat un proces. Dimitris Alikakos, un jurnalist grec, a ieșit din instanță din Atena fără umbra urmăririi penale .
Presupusa sa crimă: dezmințirea miracolelor.
Alikakos se află într-o luptă juridică cu Patriarhia Ierusalimului, sediul Bisericii Ortodoxe Grece din Țara Sfântă, și cu câțiva dintre preoții acesteia din 2019, când a publicat o carte în care contestă miracolul Luminii Sfânte, flăcările care ies în sâmbăta Mare, cu o zi înainte de Paște, la Biserica Sfântului Mormânt, unde a fost spus că a înviat.
Lumina (flacăra) este binecuvântată de Patriarhul Ierusalimului și de acolo transportate în alte centre din lumea creștină ortodoxă la timp pentru sărbătorile învierii lui Hristos de Paști.
Deși nu este o credință canonică a creștinismului ortodox, Focul Sfânt este o tradiție populară larg și profundă în rândul laicilor greci, conform căreia lumina se aprinde ''în mod miraculos''.
În 2018, Alikakos a călătorit la Ierusalim pentru a investiga ritualul, care are loc în fiecare an.
„Nu a fost menționat niciodată de către biserica primară, sau de către părinții apostolici sau de mai târziu în secolul al III-lea, al IV-lea, al V-lea sau al VI-lea”, a spus avocatul lui Alikakos, Athanasios Anagnostopoulos. "Nu a fost niciodată sancționat ca articol de credință de către consiliile ecumenice. De fapt, a fost inițial o tradiție care a apărut în Evul Mediu."
Alikakos a spus că propriul său mediu religios l-a condus la anchetă. „Tatăl meu a fost preot ortodox și mi-a vorbit mai întâi despre înșelăciunea Sfântului Foc”, a spus el.
La Ierusalim, Alikakos a intervievat mai mulți preoți, printre care arhiepiscopul Isodoros, care este responsabil pentru obiectele rituale ale Bisericii Sfântului Mormânt, precum lumânările care poartă Focul Sfânt (Lumina Sfântă în termeni bisericeasti ).
Atât în cartea sa, cât și în videoclipurile postate pe YouTube , Alikakos a înregistrat mărturie că preoții înșiși au aprins lămpile , respectiv lumânările .
Patriarhia Greciei a deschis curând dosare penale și civile împotriva lui Alikakos și a editorului său, acuzându-i de defăimare, încălcări ale confidențialității și încălcări ale datelor cu caracter personal. De asemenea, au introdus un dosar împotriva Google în încercarea de a scoate videoclipul lui Alikakos de pe YouTube.
La acea vreme, biserica a susținut că printre pagubele lor se numără și că credincioșii ortodocși ar fi conduși să se îndoiască de preoții lor.
Patriarhia, ca organizație, a dat înapoi în curând cazul, dar Arhiepiscopul Isodoros a continuat acuzațiile penale împotriva lui Alikakos până curând (2024) când jurnalistul a fost achitat de toate acuzațiile.
„Este un caz de calomnie”, a spus Anagnostopoulos. „Isodoros a susținut că a fost calomniat de faptul că Alikakos a scris această carte.”
Alikakos a spus că a salutat atenția pe care procesul a adus-o investigației sale.
"Reclamanții au încercat să ascundă adevărul. Simt o mare bucurie și satisfacție că mărturiile lor video au fost audiate astăzi în instanță, unde mărturisesc că Focul Sfânt (Lumina Sfântă) se aprinde natural", a declarat Alikakos pentru Balkan Investigative Reporting Network.
Deși chestiunea s-a încheiat cu o achitare, longevitatea ei vorbește despre poziția puternică pe care Biserica Ortodoxă o deține încă în Grecia, a cărei constituție o consideră „religia predominantă” a statului grec modern.
În esență, justiția greacă seculară decide astăzi dacă va rupe legăturile țării noastre cu Evul Mediu a spus Petros Tatsopoulos, jurnalist și fost parlamentar grec.
Focul Sfânt se aprinde de o mână umană
Jurnalistul Dimitri Alikakos susține că în cartea sa „Răscumpărarea – Despre Lumina Sfântă”, el a adunat mărturii de la oameni implicați în procesul de aprindere a luminii, cum ar fi paznicii Sfântului Mormânt și Patriarhi. Aceste mărturii duc la concluzia, după cum recunosc unii dintre ei, că nu este un miracol, ci mai degrabă aprinderea este facilitată de intervenția umană.
În cartea sa, el prezintă un interviu cu arhiepiscopul skeuofilax Isidoros al Patriarhiei Ierusalimului, în care acesta din urmă recunoaște că „Lampa de ulei”, pe care el însuși o pune în Biserica Sfântului Mormânt în dimineața Sâmbetei Mari, este aprinsă de el cu o brichetă.
Fostul skeuophylax (camerlan) Arhiepiscop Nikiforos face aceeași recunoaștere, cu excepția faptului că folosea chibrituri.
El a spus că nu va accepta niciodată că Focul Sfânt este un miracol. „Minunile se întâmplă atunci când hotărăște Dumnezeu, nu când hotărâm noi... Astfel de „minuni” sunt săvârșite de șarlatani și magicieni, nu de Biserică.
„Credința noastră nu se poate baza pe escrocherii”, a spus Nikiforos.
Mărturia lui a fost înregistrată într-un videoclip de Alikakos:
În aceeași carte, Arhiepiscopul Gerason Theofanis afirmă că Sfântul Foc nu se aprinde în mod miraculos, ci firesc, iar Patriarhul îl binecuvântează atunci.
El adaugă: "Înșelam credincioșii lăsându-i să creadă că este un miracol. Acest lucru este inacceptabil și induce o reflexie negativă asupra noastră".
Potrivit lui Theofanis, frauda „miracolului” a fost inventată de cruciați catolici în urmă cu câteva secole și a fost continuată mai târziu de Patriarhia Ortodoxă Greacă .
În plus, mitropolitul Kornilios de Petras, un slujitor al Patriarhiei Ierusalimului în 2001, a confirmat un interviu mai vechi, spunând că și el a aprins lumânările din Sfântul Foc cu o lumânare naturală și a descris în detaliu ceea ce a văzut când a intrat în Biserica Sfântului Mormânt.
În sfârșit, în cartea sa, jurnalistul menționează cronica ștergerii cuvântului „miracol” de pe site-ul oficial al Patriarhiei la 23 iunie 2018, la ordinul Patriarhului Teofil al III-lea.
..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu