joi, 27 februarie 2025

Salut nazist la ieșirea din Parchetul General ? Călin Georgescu este deja acuzat de promovarea fascismului

 La scurt timp după ce a ieșit din audierile de la Parchetul General, Călin Georgescu a făcut un gest controversat, dezbătut intens în societate în ultimele 24 de ore. Este vorba de un salut catalogat de istorici și cercetători drept un gest specific extremei dreapta. 

„Este un salut nazist, fascist, legionar, cum vreți să îi spuneți”, a indicat un istoric pentru Digi24.ro, în timp ce un profesor de științe politice arată clar că este vorba de un salut legionar. Acest gest a fost făcut de Călin Georgescu la scurt timp după ce procurorii i-au adus la cunoștință că este sub control judiciar și nu are voie să facă propagandă legionară.




Procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cursul zilei de astăzi, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană fizică sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
- instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată, prev. de art.47 C.p rap. la art.32 C.p. rap. la art.397 alin.2 C.p.
- comunicarea de informații false, prev. de art.404 C.p.
- fals în declarații în formă continuată, prev. de art.326 alin. 1 C.p. cu aplic. art.35 alin.1 C.p. (privind sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațile de avere)
- iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prev. de art. 3 alin.1 din O.U.G. 31/2002
- promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prev. de art. 5 din O.U.G. 31/2002
- iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii, prev. de art. 6 alin.1 din Legea 157/2018.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului.
Sursă: Cristi Danileti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu