miercuri, 4 decembrie 2024

Banalizarea discursului fascist in Romania


Banalizarea discursului fascist în România. Interviu cu cercetătoarea Adina Marincea, care studiază extremismul românesc din prezent

Dr. Adina Marincea este cercetătoare în cadrul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România - „Elie Wiesel”. Ea publică analize despre extrema dreaptă românească din perioada contemporană, în care urmărește legăturile dintre diversele grupări fasciste și politicienii români. După ce analizele ei au început să fie preluate și în presă, a primit numeroase amenințări de la reprezentanți ai neofascismului românesc - de la injurii sexiste și antisemite, la amenințări cu violul.


Cei patru ani în care, de la tribuna Parlamentului, au fost elogiați legionari sau persoane care au avut legături cu Mișcarea Legionară, culminând cu canonizarea de către Biserica Ortodoxă a trei preoți care au avut legături cu fascismul românesc, au dus la o banalizare și chiar la o normalizare a atitudinilor de extremă dreapta în România, iar gravitatea situației este indicată de faptul că un candidat la prezidențiale care și-a arătat admirația pentru Ion Antonescu și C.Z. Codreanu a ajuns în turul al doilea, arată, într-un interviu pentru tvr.ro, cercetătoarea Adina Marincea, de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România - „Elie Wiesel” (INSHR-EW).

De altfel, chiar cu o zi înainte de alegerile parlamentare, din 1 decembrie, 70 de persoane au fost la Tâncăbești, pentru a-i omagia memoria lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, evenimentul fiind transmis live pe rețelele de socializare de Diana Șoșoacă, eurodeputată și lidera partidului SOS România. Evenimentul a beneficiat și de prezența unui preot ortodox, iar la final, cei prezenți au făcut salutul nazist. În acest caz, Poliția Ilfov a deschis un dosar penal, pentru că, potrivit OUG 31/2002, este interzisă prin lege propaganda cu caracter fascist, legionar, rasist și xenofob, precum și omagierea criminalilor de război.

Luni după-amiază, Arhiepiscopia Bucureștiului a precizat, în urma solicitărilor venite din partea presei, că este doar o „inițiativă personală” a preotului ortodox care a făcut slujba de la troița ridicată în memoria lui Codreanu.  „Arhiepiscopia Bucureștilor se delimitează de acest gest și menționează că a fost demarată o cercetare disciplinară pentru clarificarea tuturor aspectelor acestui caz. Biserica Ortodoxă Română se delimitează de folosirea abuzivă a simbolurilor religioase în scopuri politice și de gesturile și atitudinile care contravin legilor în vigoare ale statului român”, se mai arată în comunicat.

Între elementele de inspirație legionară, pe care Adina Marincea le-a identificat la candidatul independent Călin Georgescu, se numără: asociația sa, „Pământul Strămoșesc”, poartă numele unuia dintre principalele organe de propagandă ale Mișcării Legionare, prezentarea ca un lider carismatic, citatele din autori români fasciști din perioada interbelică, elementele de ortodoxism și spiritualitate, preamărirea valorilor tradiționale, dar și antipoliticianismul puternic.

Ceea ce face fascismul este că își găsește dușmani intern, mai mult decât extern, în sensul că își întoarce armele și toată ura și violența către (în special) minoritățile din cadrul unei țări. Discursul despre pace este unul foarte frecvent în extrema dreaptă contemporană și am văzut același discurs la liderii AUR, l-am văzut la Diana Iovanovici-Șoșoacă, îl vedem la Putin și la propaganda Kremlinului și îl vedem și la alți lideri de extremă dreapta din Europa, îndeosebi.

Cred că toți ne dorim pace. Problema este că acești lideri și acest discurs maschează, de fapt, o atitudine suveranistă, care tinde să respingă atât apartenența la Uniunea Europeană, cât și apartenența la NATO și să militeze împotriva oricărei solidarități cu Ucraina, și, de fapt, mai degrabă asta este miza”, a explicat dr. Marincea, în interviul pentru tvr.ro.

„Prin alegerea în primul tur a domnului Călin Georgescu, vedem clar cât de adânc în societate au pătruns aceste idei fasciste”

TVR: Asistăm la o banalizare a discursului fascist în România, din punctul dumneavoastră de vedere? Faptul că am avut timp de patru ani în Parlament o formațiune care a elogiat reprezentanți ai Mișcării Legionare a dus la această efuziune pe care o vedem acum în spațiul public?

Dr. Adina Marincea: Cu siguranță, vorbim de o banalizare și, mai degrabă, de o normalizare a atitudinilor de extremă dreapta, neofasciste, neolegionare. Și asta se întâmplă deja de foarte mulți ani, asta e cel mai îngrijorător, și se întâmplă cu concursul a numeroase instituții publice care au dat girul de multe ori unor personaje precum Călin Georgescu sau altor personaje cu convingeri și cu afiliații neolegionale și neofasciste. Sunt instituții care au organizat sau au găzduit sub cupola lor astfel de evenimente – televiziunea și radioul public; în același timp, și membri ai Academiei Române, care au contribuit la reabilitatea Mișcării Legionare sau a unor criminali de război, prin diferite poziții publice, care au fost apoi preluate și instrumentalizate de către aceste mișcări, pentru a-și susține punctul de vedere, făcând apel la autoritatea Academiei Române.

_____

Călin Georgescu a fost lăudat de Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie și membru corespondent al Academiei Române. Bădescu a scris postfața unei cărți a lui Alexandr Dughin, considerat ideologul lui Vladimir Putin, și a îndemnat la traducerea cărții acestuia în română. Ilie Bădescu este considerat de numeroși intelectuali un adept al protocronismului, curent ideologic apărut în perioada comunistă, care susține supremația culturii române în raport cu alte culturi.____

Sigur, putem și trebuie să vorbim și despre întregul sistem de justiție, cu procurorii, judecătorii care de foarte mulți ani de zile clasează pe bandă rulantă sau lasă nerezolvate aproape toate plângerile care țin de incitare la ură pe criterii etnice sau pe alte criterii similare, precum și negarea Holocaustului sau cultul criminalilor de război și al Mișcării Legionare.

Deci e un întreg concurs de factori care contribuie la acest lucru. Aș mai adăuga aici și faptul că, din 2020, odată cu intrarea AUR în Parlament, am văzut foarte clar cum, chiar sub cupola Parlamentului, ajung să fie reabilitați din nou criminali de război sau membri ai Mișcării Legionare de către ideologii AUR, în special Claudiu Târziu și Sorin Lavric. Și lucrurile astea au culminat cu momentul în care Diana Șoșoacă a strigat în Parlamentul României «Trăiască Garda» și a făcut alte afirmații explicit antisemite. Deci, toate aceste lucruri sunt foarte grave, pentru că ele semnalează întregii societăți faptul că este în regulă această reabilitare a criminalilor de război și a Mișcării Legionare și a ideilor fasciste și, practic, în acest mod, ele sabotează toate eforturile care se fac de 20 de ani încoace, de la Raportul Comisiei Wiesel, prin care România și-a asumat responsabilitatea autorităților române pentru Holocaustul din România și au început să existe demersuri în acest sens al recunoașterii adevărului istoric. Deși au existat aceste demersuri, practic, ele sunt în permanență sabotate, cum spuneam, de chiar de către părți ale părți centrale ale statului și, astfel, am ajuns în situația în care, la momentul de față, Mișcarea Legionară sau Ion Antonescu sunt priviți uneori pozitiv sau fascismul este considerat un cuvânt care nu înseamnă mai nimic pentru oameni.

Iar prin alegerea în primul tur a domnului Călin Georgescu, vedem clar cât de adânc în societate au pătruns aceste idei și cât de neproblematizate critic rămân ele la momentul actual.

Delirul mistic, antipoliticianismul, elitele corupte vs. poporul pur, care trebuie salvat și elemente conspiraționiste ale extremei drepta americane

TVR: Ce elemente din Mișcarea Legionară găsim în modul în care se prezintă și vorbește domnul Georgescu?

Dr. Adina Marincea: Sunt foarte multe astfel de elemente, de la elemente estetice în mai multe locuri - Călin Georgescu inclusiv în estetica asociației sale, „Pământul Strămoșesc”, asociație care poartă numele unuia dintre principalele organe de propagandă ale Mișcări Legionare, și folosirea acelorași culori. L -am văzut recent pe Călin Georgescu într-un videoclip de auto-promovare în care era îmbrăcat într-o ie tradițională, călărind un cal, undeva în mediul rural, imitând perfect imaginea lui Corneliu Zelea Codreanu, care la fel mergea în sate pe cai îmbrăcat în ie.

La nivel discursiv și ideologic, din nou, la fel ca C.Z. Codreanu, și Călin Georgescu se înfățișează ca un lider carismatic, ca un lider care pretinde că trecem la fapte mai degrabă decât la vorbe, deși, dacă ascultăm discursul lui, este unul profund demagogic și populist și care nu propune realmente soluții fezabile pentru probleme specifice, rămânând, mai degrabă, într-un registru sloganistic cu multe proverbe, cu multe citate - de regulă, din legionari sau personaje fasciste; printre sursele preferate aș enumera Nae Ionescu, Petre Țuțea, Mircea Eliade, Octavian Goga. Deci, este clar că are un apetit foarte mare pentru reprezentanții gândirii fasciste interbelice.

Apoi, pe lângă faptul că este un lider carismatic, mai preia un element central din gândirea legionară: ortodoxismul, spiritualitatea. Îl auzim foarte des vorbind despre Dumnezeu, despre Iisus Hristos, despre credință, deci acesta este unul dintre cele mai frecvente motive din discursul lui și știm și despre Mișcarea Legionară că era profund ortodoxistă și, în același timp, adaugă și acest element al spiritualității.

Și, din nou, avem numeroși ideologi ai Mișcării Legionare care aveau un discurs mistic, metafizic, care vine dintr-o zonă care respinge modernitatea și care respinge raționalismul specific iluminismului și opune acest tip de spiritualitate care, în multe dintre discursurile lui Călin Georgescu, poate să sune a un soi de delir mistic sau poate să se ducă în niște zone conspiraționiste sau în niște zone foarte anti-științifice, pentru că l-am auzit îndoindu-se de existența virusurilor, având tot felul de teorii despre 5G, vorbind despre apă în termeni de „nu este H2O, este informație pură” sau despre prezențe non-umane.

Despre Trump spune, la un moment dat, că este un tip de salvator pe care îl asemuiește cu Iisus Hristos și cu răstignirea lui Iisus, ceea ce este o bagatelizare foarte puternică a religiei în scopuri politice.

Apoi, mai există dimensiunea unui tradiționalism puternic, care vine din nou din această respingere a modernității și o dorință de a se reîntoarce la așa-zisele «valori tradiționale». În cazul lui Călin Georgescu, el vorbește foarte mult despre familia tradițională, despre obștile gospodărești, deci romantizează foarte mult mediul rural, deși el este prin excelență o persoană foarte deconectată de mediul rural, prin prin toată activitatea vieții sale.

Un alt element comun între Mișcarea Legionară și Călin Georgescu este antipoliticianismul puternic. Mișcarea Legionară a ajuns până în punctul în care să omoare oameni politici. Georgescu nu este în acest punct de violență, dar discursul lui este unul extrem de virulent împotriva clasei politice și care este îmbinat și cu un soi de populism clasic, de tipul „elitele care ne conduc și care sunt fundamental corupte”, la grămadă, versus poporul care este pur și care trebuie salvat.

TVR: Dumneavoastră studiați și publicați materiale despre mișcarea fascistă modernă. Ați publicat și despre legăturile pe care Călin Georgescu le are cu lideri legionari din prezent.

Dr. Adina Marincea: Ar fi de menționat că, după cunoștințele mele, și în peisajul acesta neolegionar neofascist, lucrurile sunt cumva împărțite, în sensul că nu vă închipuiți că toate grupurile îl susțin pe Călin Georgescu, pentru că nu este neapărat cazul. Dar ce știm foarte clar este că există susținere din partea unora dintre grupurile destul de puternice și care au rețele bine dezvoltate în teren. Și aici mă refer, în primul rând, la Frăția Ortodoxă, condusă de Dan Grăjdeanu. De altfel, Frăția Ortodoxă a fost, înainte de 2020, în campania electorală implicată în sprijinul AUR, însă, ulterior, odată cu un tip de moderare, AUR a pierdut o parte din aceste grupuri, care și-au reorientat sprijinul către ale personaje mai fățiș radicale – Diana Iovanovici-Șoșoacă sau Călin Georgescu.

În 2021, îl vedem pe liderul Dan Grăjdeanu la lansarea Asociației „Pământul Strămoșesc”. Apoi, vedem declarații ale lui Grăjdeanu în care spune că au făcut tabere de muncă împreună cu Călin Georgescu și cu Asociația „Pământul Strămoșesc” și că, practic, Frăția și-a folosit rețeaua și și-a chemat voluntarii pentru a veni la apelul lui Călin Georgescu în aceste tabere de muncă. Deci, avem o dată relația asta, avem un sprijin foarte clar din partea Asociației „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, un alt pilon important al Mișcării neolegionare actuale. Relația dintre Călin Georgescu și Eugen Sechila (de la „Haiducii Dobrogei”, n.r.) este una de durată. În 2020, Eugen Sechila ieșea cu un videoclip public de susținere pentru Călin Georgescu, atunci când când se vehicula sau era el susținut pentru a multa oară ca propunere de posibil viitor premier. Și la fel, „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei” realizează numeroase tabere cu copii, cu adolescenți, cu diverse persoane, unde îmbină instrucția fizică cu ideologizarea, tabere care sunt de multe ori desfășurate la nivel local. Cel mai probabil, și această organizație și-a folosit, și-a mobilizat rețeaua pentru a-l sprijini pe Călin Georgescu.

Pe lângă acești vectori de sprijin, mai sunt și alte colțuri – există o legătură pe filonul spiritualist, o legătură cu personaje precum Daniel Roxin, care au încărcătură neolegionară, dar care este îmbinată cu tot felul de teorii conspiraționiste și revizioniste, vorbesc despre daci, despre măreția poporului român care se trage din daci.

Sunt diferite grupuri care au participat, de fapt, la sprijinirea lui Călin Georgescu și cu care acesta are astfel de relații.

http://www.tvr.ro/banalizarea-discursului-fascist-in-romania-interviu-cu-cercetatoarea-adina-marincea-care-studiaza-extremismul-romanesc-din-prezent_49320.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu