sâmbătă, 29 aprilie 2023

Ruptură majoră pe tema „Paștele comun”. Papahagi către Neamțu: „Ai ales să pui capăt prieteniei noastre. De-acum, fiecare pe drumul său” / „M-a întristat postarea ta nedreaptă și neprietenească”

 


Profesorul clujean Adrian Papahagi și teologul bucureștean Vasile Bănescu se numără printre cei care au rupt prietenia cu Mihail Neamțu, fosta speranță a politicii de dreapta din România, care s-a plasat în ultimele zile alături de tabăra rusofilo-putinistă a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pe tema Paștelui comun între ortodocși și catolici.

Apelul Papahagi – Baconschi, semnat de zeci de intelectuali, ca BOR să ia în calcul posibilitatea ca Paștele să fie serbat din nou de toți creștinii împreună, a fost întâmpinat cu un text bizar, ironic-sarcastic, de către fostul lor discipol, Mihail Neamțu. Papahagi și Bănescu au explicat reacția lui Neamțu: a ales tabăra populiștilor filoruși de la AUR.

Papahagi și Neamțu rup astfel o prietenie veche, cimentată și de crezul politic comun, dar și de zecile de conferințe pe care le-au susținut împreună, legați de cărțile lor.

Petiția inițiată de Adrian Papahagi și Teodor Baconschi a fost semnată de zeci de personalități care sunt bine ancorate în problematica teologică. Ideea este ca, după foarte mult timp, creștinii să se înțeleagă pentru a sărbători din nou împreună Paștele, așa cum a fost multă vreme înainte să se ajungă la o ruptură între ortodocși, catolici și, ulterior, protestanți.

Problema ortodocșilor este că, de 100 de ani, calculează data Paștelui după un calendar greșit (cel iulian). Papahagi și Baconschi n-au propus ca BOR să adopte data la care sărbătoresc catolicii, ci să se găsească o cale de mijloc, de comun acord.

Tabăra filorusă și filetistă (naționalistă) din BOR a reacționat virulent, cu insulte și ură. De partea ÎPS Teodosie Tomitanul, a ÎPS Calinic Suceveanul, a preotului-agresor Calistrat, a teologului isteric Valentin Guia ori a călugărului basarabean Savatie Baștovoi a apărut, surprinzător, Mihail Neamțu.

Acesta a comentat sarcastic, pe contul său de Facebook, inițiativa prietenilor săi care l-au ajutat și promovat în carieră, după cum remarca mai târziu profesorul Papahagi.

Mihail Neamțu: „Creștinii din primele secole strângeau bani pentru cei nevoiași. Noi strângem semnături, știind că așa, iar nu altfel, se revarsă-n sufletele noastre pacea lui Hristos și râvna sfinților”

„Istoricii vor consemna și posteritatea se va cutremura. În 23 aprilie 2023, pășind pe urmele pe urmele Sfântului Gheorghe în lupta cu balaurul, Ortodoxia românească a biruit. Am învins toate fricile și toate barierele psihologice care ne țineau înapoiați. Am triumfat în lupta cu păcatul. Am înfruntat curajoși fiara......

Vasle Bănescu: „Ecce homo! Viitor de AUR țara noastră are!”

Aproape imediat, profesorul Adrian Papahagi și teologul Vasile Bănescu (purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române) i-au dat „unfriend“ pe Facebook, nu înainte de a-i lăsa câteva scurte comentarii.

Adrian Papahagi i-a scris: „M-a întristat postarea ta, nedreaptă și neprietenoasă. Din nefericire, prin aceasta, ai ales să pui capăt prieteniei noastre. De-acum, fiecare pe drumul său. Toate cele bune!”.

La scurt timp, Vasile Bănescu a comentat și el: „Exact același lucru îl am și eu de spus în legătură cu această neagră revelație. Absolut același lucru!”.

Apoi, ceva mai jos, probabil aluzie la valul de insulte și de acuzații la adresa lui Papahagi că s-ar fi vândut Vaticanului, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a adăugat: „Ecce homo! Viitor de AUR țara noastră are!”.

Decizia lui Papahagi de a rupe legătura cu Mihail Neamțu a fost salutată și de Theodor Paleologu, fost coleg de partid (PMP) cu Neamțu: „Slavă Domnului!”.

În schimb, pe Neamțu l-au aplaudat teologul Valentin Guia (un exaltat putinist) și Robert Turcescu (alt putinist înrăit) – pe amândoi îi puteți vedea deseori ca invitați la România TV.

A doua zi, Adrian Papahagi a dat pe contul său de Facebook, de data aceasta, o scurtă replică, aluzie atât la reacția lui Mihail Neamțu, cât și a tuturor așa-zișilor credincioși ortodocși care se opun cu înverșunare oricărei schimbări.

Adrian Papahagi: „Aș fi curios să aflu ce isterii făceau idolatrii formelor înțepenite când Biserica a trecut de la slavonă la română, de la caracterele chirilice la cele latine sau, în 1924, de la calendarul iulian la cel gregorian. Urlau că piere ortodoxia și devenim catolici?”

Dacă vreun istoric ar avea timp și dispoziție să sape în arhive, aș fi curios să aflu ce isterii făceau idolatrii formelor înțepenite când Biserica a trecut de la slavonă la română, de la caracterele chirilice la cele latine sau, în 1924, de la calendarul iulian la cel gregorian. Urlau că piere ortodoxia și devenim catolici și îi spurcau pe cei care înțeleg că dreapta credință nu e prizoniera unor accidente istorice ca alfabetul sau calendarul? Pe lângă stiliști, cu stilistica lor strâmbă, vor fi apărut și erezii sloviste, slavoniste, lingvistice?"

"Iar cei care au nevoie de minuni ca să creadă în Înviere, și nu primesc decât lumina care vine cu avionul de la Ierusalim, ce făceau înainte de moda căratului luminii cu avionul? Dar ce înseamnă o biată lumânare, indiferent cum se aprinde, față de lumina cea adevărată, care nu se ivește într-un singur loc și într-un singur moment, ci luminează mereu celor care cred, adică Îl cred pe Hristos pe Cuvânt, chiar și (sau mai ales) fără să aibă nevoie de minuni pentru aceasta?”.

                                        


vineri, 28 aprilie 2023

"Minunea" de la Sf. Mormânt în vremea comunismului

 


     Biserica Ortodoxă din România în vremea regimului comunist era ca și inexistentă , în orașe erau construite un număr mic de biserici , iar în presă,mass media  BOR  era menționată extrem de rar sau deloc. În ce privește miracolul cu " lumina sfantă"  de la Biserica Sf. Mormânt de la Ierusalim cu excepția preoților aproape nimeni nu auzise de așa ceva . Se practica un ritual de înconjurare a clădirii bisericii cu lumânări aprinse dar nimic miraculos . Acum vine arhiepiscopul Teodosie și afirmă că „Paştele adevărat este numai acolo unde vine Sfânta Lumină”. Și atunci ce au sărbătorit ortodocșii  de când sau înființat pâna în urmă cu câțiva ani când sa instituit  aducerea "luminii" de la Ierusalim cu avionul ? 
De ce sa decis aducerea "luminii sfinte" de la Ierusalim ? Pentru că Paștele ortodox nu era unul adevarăt sau scopul a fost creșterea popularitatii BOR ? 


 În scurt timp sa creat un cult în jurul acestei lumini "miraculoase" care ține până se stinge lumânarea, mergandu-se pâna acolo încât să se afirme că această lumină arată că Biserica Ortodoxă este biserica adevarată pentru că numai la rugaciunea patriarhului ortodox al Ierusalimului se produce miracolul. Această afirmație fiind desigur doar o fabulație a unor ultraortodocși nationaliști.  Chiar dacă acceptăm că lumina de la Paștele după caledar Iulian  este cu adevărat miraculoasă și nu o înșelătorie asta nu schimbă cu nimic dogma creștinismului  care are la bază Sfânta Scripturară dupa care vor fi judecati toți oamenii și nimic altceva .

Lumina de la Sf. Mormânt nu indică către un cult ci către Hristos, care a fost crucificat și a murit , apoi a inviat a treia zi după Scripturi la Ierusalim. 

Dacă ar apărea o lumină din cer pe Dealul Patriarhiei din București sau la vreo mânastire de pe  Muntele Athos atunci am putea accepta că indică către Biserica Ortodoxă, altfel  sunt simple fabulații. Minuni se întampla în multe confesiuni creștine, dar niciuna nu schimba cu nimic adevărul etern consemnat în Scripturi.  



luni, 24 aprilie 2023

Paleologu, despre scandalul stârnit de ÎPS Teodosie: „Mă uluiește capacitatea de ură a acestor oameni care se pretind creștini”

 


„Mă uluiește capacitatea de ură a acestor oameni care se pretind creștini. Își spun creștini și colcăie de ură, de venin, aruncă niște insulte îngrozitoare la adresa altor oameni”, a spus Paleologu. „Sigur, îl avem în minte pe ÎPS Teodosie, dar nu e singurul și nici măcar nu e el cel mai extrem în opinii. Sunt alții mai apucați. Calistrat, de exemplu, sunt mulți, tot felul de călugări din ăștia care au ei câte o viziune și văd Antichristul peste tot - că vaccinul e Antichristul, sau Europa e Antichristul, sau Zelenski e Antichristul. Sunt obsedați de apocalipsă”, a adăugat el. Disputa dintre Bănescu și ÎPS Teodosie are loc în contextul dezbaterii privind data sărbătoririi Paștelui, după ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au propus ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții. ÎPS Teodosie s-a opus vehement.

sursa : https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/paleologu-despre-scandalul-starnit-de-ips-teodosie-ma-uluieste-capacitatea-de-ura-a-acestor-oameni-care-se-pretind-crestini-2324907?fbclid=IwAR0Kn2Zo5MjfJ5aEVpb2c9nPp25clsmsOCKyUjr1GMCxvw-Qdnyz0BRsehk






marți, 18 aprilie 2023

Marșul învierii Timișoara 2023


                                                                                             


duminică, 16 aprilie 2023

Mesajul Evangheliei e universal. De ce ar fi important să sărbătorim și Învierea lui Hristos în același timp cu restul lumii creștine



Dacă BOR din anii 90 se situa în avangarda dialogului ecumenic european, o parte din ea este astăzi infectată de rătăcirea filetistă, adică de un naționalism religios care demonizează Occidentul (redus ”convenabil” la excesele progresismului radical) și alterează Ortodoxia printr-un mesianism de operetă ideologică neo-legionară. 

                                                               


 
Focarele ortodoxiei românești Focarele ”pastorale” de acest tip răspândesc printre credincioșii ortodocși ura față de catolici și protestanți, neagă avantajele UE și NATO pentru România, alimentează teorii ale conspirației ”globaliste”, predică un ruralism neo-feudal autarhic, minimalizează tragedia din Ucraina și îl validează pe Kirill Gundiaev – goarna lui Putin – în vreme ce-l declară ”eretic” pe Patriarhul ecumenic Bartolomeu. 

Firește că democrația nu poate interzice asemenea discursuri, deși există legi care condamnă propaganda extremistă de orice fel. Avem însă datoria civică de a semnala pericolul reprezentat de respectiva ”falangă neaoșistă”: ea decredibilizează România ca aliat NATO și membru UE și pregătește terenul unor abordări politice totalitare. La fel de important e să nu trecem cu vederea inacțiunea sau politicile publice mediocre ale partidelor ”mainstream”, doar pentru a evita lățirea extremismului. Ambele fenomene trebuie corectate prin critică argumentată și educație, adică prin dezbatere transparentă și formularea unor alternative realiste.
Din acest ultim punct de vedere, concretizarea propunerii de a sărbători nu doar Nașterea, ci și Învierea lui Hristos în același timp cu restul lumii creștine ar putea reconfirma europenitatea Ortodoxiei noastre de matrice latină, amintindu-ne tuturor că milioanele de români din diaspora nu s-au mutat în Federația Rusă. 
Autor: Teodor Baconschi - https://www.libertatea.ro/opinii/impotriva-ratacirii-nationalist-religioase-de-ce-ar-fi-important-sa-sarbatorim-nu-doar-nasterea-ci-si-invierea-lui-hristos-in-acelasi-timp-cu-restul-lumii-crestine-4514349?fbclid=IwAR3nWpOQV-F498f-DrNIQiQ_-1pzpOxj-XqVqAOcbDLgFQd11BS_h_ujEHI...