joi, 13 ianuarie 2022

Anul 1989 Un timp sărit din calendar

  Despărțirea de Ceaușescu de la ură la nostalgie 

                                                                           



In seara zilei de 25 decembrie 1989  dupa ce la TVR sa difuzat stirea cu imagini sumare de la procesul si executia lui Nicolae si Elena Ceausescu majoritatea romanilor au simtit o usurare si o euforie de nedescris, in sfarsit am scapat de dictatura. In acea seara pentru prima data de cand sa infiintat TVR s-au transmis colinde de Craciun, pentru prima data sa vorbit la postul national TV de Hristos Fiul lui Dumnezeu, pana atunci se vorbise numai de Ceausescu si de PCR. 

Acum dupa 30 de ani sondajele de opinie arata ca doar 47 % din populatia Romaniei mai considera ca regimul Ceuausist  a fost unul negativ , 46% considera ca a fost unul pozitiv  7% nu stiu ce sa raspunda iar procentul nostalgicilor este in continua crestere. 

De ce ? a fost dictatura comunista atat de atragatoare sau oamenii au uitat ce a fost (ori copiii s-au lasat prostiti  de parinti)  ?  Pentru cei care au uitat trecutul sau nu l-au cunoscut ca persoane mature pot sa incerce o vizita in  Coreea de Nord chiar daca in Romania situatia nu a fost identica cu cea din Coreea de Nord (desi Ceausescu si-ar fi dorit asta) exista suficiente asemanari intre Romania comunista si statul asiatic.

In anul 1988 am avut priviliegiul  pentru prima data sa fac o vizita in afara tarii in Ungaria intr-o excursie organizata prin agentia de turism si sa vad cum este viata in afara . Cand am ajuns la Budapesta mi sa parut ca am intrat intr-o alta lume, totul era diferit, comparativ cu patria mama, Ungaria arata  ca un "mic paradis"  nivelul de civilizatie si bunastare era mult superior , oamenii se comportau civilizat, magazinele erau pline cu absolut tot ce iti doreai atat produse alimentare cat si electronice, gaseai orice, la fel ca in occident (in timp ce in Romania nu gaseai nimic). Existau reclame peste tot cu excursii la Viena, Paris , Londra ungurii erau liberi sa se deplaseze oriune doreau la fel ca cei din occident in timp ce in Romania puteai iesi din țară numai pentru a vizita tari socialiste , se calatorea  cu predilectie in URSS la  Kiev, Moscova. In plus ungurii puteau vorbi liber, in timp ce in Romania trebuia sa fi atent ce vorbesti, daca iti scapa o vorba nefericita la adresa regimului comunist puteai ajunge la inchisoare  in unele cazuri chiar la cimitir. 

Cand ne-am intors din excursie la granita am avut impresia ca am intrat intr-o inchisoare, autocarul a fost inconjurat de militie , graniceri cu arme AKM la vedere, am simtit o atmosfera apasatoare, de regim opresiv dictatorial , nu credeam ca am sa mai apuc sa mai ies vreodata din tara, ma simteam captiv.  Nu intamplator oamenii au iesit in strada in Timisoara si in toata tara, in 1989  romanii nu mai suportau dictatura si cultul aberant al personalitatii , preferau sa moara decat sa mai continue cu acel regim.

 Dar ce sa intamplat dupa aceea sub noul sistem politic a lui Iliescu , Constantinescu ? Toata economia sa dat peste cap, banii sau devalorizat masiv, in timp ce salariile si pensiile au ramas foarte mici,  inflatie, intreprinderile de stat au fost vandute pe nimic, desfiintate , somaj generalizat , emigrare masiva , tara parea ca merge spre colaps.

Toate aceste dezastre sau datorat politicienilor incompetenti , corupti si nu schimbarii de regim. Comunismul a avut avantajele sale precum economia centralizata care permite o dezvoltare economica planificata, nu exista diferente mari intre bogati si saraci,  dar si dezavantaje catastrofale precum lipsa libertatilor individuale , dictatura partidului unic. Cine crede ca poate traii fara drepturi elementare precum dreptul de a te exprima liber , dreptul la constiinta (in comunism religia era sever ingradita, nu se permitea construirea de biserici, se facea o indoctrinare ateista sistematica) inseamna ca are mentalitatea unui patruped intr-o turma care accepta sa fie manat incotro vrea stapanul fara sa opuna resistenta. 

Cei care cred ca era mai bine in vremea regimului Ceusescu sunt oameni care probabil au fost bine "spalati pe creier " de propaganda comunista , desi un om inteligent si cu caracter cu valori morale si spirituale  nu se lasa spalat pe creier va stii sa ramana vertical si nu supus obedient  in fața stapanilor .

Romania din pacate pe vremea lui Ceausescu  detinea un trist record, era tara cu cei mai multi membrii ai Partidului Comunist din Europa,  de aceea pe  multi îi vedem cum aplaudau frenetic pe la congrese pe liderul suprem, aceia si acum mai plang dupa dictatorul "mult iubit". 

Nostalgicii care il regreta pe Ceusescu traiesc parca pe alta lume ,ignora faptul ca comunismul nu mai putea continua pentru ca era un sistem ateist (satanic) care fusese eliminat deja in toata Europa , in final chiar si din  URSS, si atunci ce mai vor ? Romania nu putea ramane la infinit singura tara comunista din Europa . Idolul lor Ceusescu nu a ezitat sa ordone sa se traga in demonstranti in decembrie '89 si nici macar nu era prima data cund a dat astfel de ordine , a facuto si in anul 1957 din postura de ministru adjunct al MApN cand țăranii au refuzat colectivizarea, a ordonat sa se deschida focul ucigand atunci 9 oameni, ranind alte zeci, sute, si cu siguranta exemplele pot continua.

https://adevarul.ro/locale/focsani/nicolae-ceausescu-asasin-adulat-inabusit-sange-revolta-taranilor-vrancea-deceniu-mai-tarziu-fost-primit-judet-erou-1_56854da237115986c60105d0/index.html

Nostalgicii privesc intodeauna in urma , oamenii inleligenti privesc intodeauna inainte, democratia este singura societate in slujba omului, trebuie doar gasiti oamenii potriviti sa ne conduca, pana acum nu am reusit sa-i gasim , poate pe viitor vom avea mai mult "noroc". 

 TVR a realizat un documentar excelent in 2014 despre 1989, anul in care a cazut comunismul in Europa .




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu